Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır! (?)

Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.

Hepimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Muallimler Birliği Kongresi üyelerine yapmış olduğu konuşmada söylediği bu sözü biliriz. Yeni nesillerin, çocuklarımızın, geleceğimizin gerçekten de öğretmenlerimizin inşasıyla olduğunun farkındayız. Öğretmenlerimiz bu sözün de vermiş olduğu mesajla ve üstlerine aldıkları sorumlulukla ellerinden geleni yapmaya çalışırlar. Eserleri için çaba sarf ederler.

Ancak bizler Atatürk’ün dediği sadece bu cümleye odaklanırız. Eğitimci ve öğretmen olarak da ‘yeni nesil bizim eserimiz’ diyerek övünürüz. Ama Atatürk’ün bu cümlesinden hemen sonra söylediği şeyden çoğumuzun haberi yoktur. Atatürk bu cümlenin hemen ardından şunu da der: Eserin kıymeti, sizin yeteneğiniz, özveriniz ve fedakarlığınızla doğru orantılı olacaktır.’ Atatürk’ün yapmış olduğu konuşmanın tek bir cümlesine odaklanarak kendimizle övünürüz ancak hemen ardından gelen bu mesajı göz ardı ederiz. Çünkü bu cümle üzerimizdeki sorumluluğu daha da artırmaktadır. Yani Mustafa Kemal bizlere ‘yeni nesil senin eserin olacak’ diyor ancak hemen de ekliyor; ‘Sen ne kadar çalışır, fedakarlık eder, özen gösterirsen eserin bu denli güzel ve kıymetli olur.’

Günümüzde ise öğretmenler ve eğitimciler olarak bizlerin göstermiş olduğu çaba, yetenek ve özveriyi Mustafa Kemal’in olmasını istediği seviyeye ne yazık ki getirememekteyiz. Bunun sorumluluğu eğitim kurumlarının en üst mertebesinden başlayarak herkesindir. Artık günümüzde eğitim ile ilgili öncelikli hedeflerimiz değişmiş durumdadır. Yine de yeni nesil benim eserim diye övünmekten de geri kalmayız.

Hepimiz eserimizle övünürüz ancak eserimizi görmekten kendimiz bile utanırız.

Yorum bırakın